Средновековният румънски владетел Влац Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър за героя

...
Средновековният румънски владетел Влац Цепеш, вдъхновил автора Брам Стокър за героя
Коментари Харесай

Влад Цепеш - Дракула е плачел с кървави сълзи, установиха учени

Средновековният румънски държател Влац Цепеш, въодушевил създателя Брам Стокър за  героя му Дракула, е плачел с кървави сълзи . Това откриха учени от Университета в Катания, Националния списък на Румъния и Политехническия университет на Милано.

„ През последните години от живота си той евентуално е страдал от  патологично положение, наречено хемолакрия . Това значи, че е можел да  пролива сълзи, примесени с кръв “, изяснява ръководителят на проучването професор Винченцо Кунсоло, представен от румънските медии.

Когато написа, човек нормално допира хартията с ръцете си – и с пръсти, и с длани. По подобен метод химическите субстанции от кожата попадат върху хартията. От писмо, писано от Влад Цепеш през 1475 година, химиците съумяват да извлекат  проби от три пептида, които идват от ретината и течността на сълзите . Така те откриват, че “истинският Дракула ” е страдал от хемолакрия, при която разнообразни количества кръв са прекосявали в слъзните канали и са се смесвали със сълзите.

“Това положение може да се развие, след като  човек страда от бактериален конюнктивит  или в случай че има някакъв тип пострадване на региона наоколо до слъзните канали. В някои случаи то може да бъде породено от израстък в региона на окото ”, изясняват още експертите.

Генетичните останки свидетелстват и че владетелят, послужил за първообраз на литературния воин Дракула, може да е страдал от възпалително заболяване на дихателните пътища и кожата, както и от цилиопатия – генетично обусловено заболяване, характеризиращо се с разнообразни нарушавания: от поликистоза на бъбреците до недостатъци на лицето, нервната система, затлъстяване.

Влад Цепеш е живял през XV век и е бил  владетел на княжество Влахия , ситуирано на територията на модерна Румъния. Той става прочут като гневен бранител на своята земя,  виновен за гибелта на десетки хиляди поданици на Османската империя , доста от които са  набити на прът  (оттук и прозвището Цепеш – от румънски Țepeș – „ прът “).
Прочетете още
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР